Nascholingsoverzicht.nl

Hoarding en woningvervuiling | Congres

Omschrijving en inhoud

Er is de laatste jaren steeds meer aandacht voor hoarding en woningvervuiling, maar hoe ga je als professional om met deze problematiek? Hoe zorg je voor een goede benadering van hoarders en woningvervuilers? En welke fasen worden doorlopen in het proces van behandeling? Tijdens dit middagsymposium zullen we ingaan op bovenstaande vragen en kunt u uw ervaringen en kennis delen.

Hoarding (verzamelstoornis) en vervuilde woningen komen veel voor in Nederland. Vaak is er bij deze mensen sprake van achterliggende problematiek en brengen de vervuilde woningen allerlei gezondheidsrisico’s met zich mee. Een probleem waar jullie als zorgprofessionals zeker mee aan de slag willen. Maar hoe pak je deze problematiek aan? Mensen die lijden aan hoarding zijn vaak lastig in beweging te krijgen als het gaat om het ontspullen of opruimen van hun woning. Hoe kom je bij iemand binnen? Waar kun je zoal tegenaan lopen? En hoe kun je proberen een cliënt waarbij ook sprake is van een licht verstandelijke beperking zo goed mogelijk te ondersteunen?

 

Naast antwoord op deze vragen krijg je een inkijkje in het leven van een ervaringsdeskundige, besteden we aandacht aan de verschillende subtypes van een verzamelstoornis en bespreken we de nieuwe mogelijkheden in behandeling. Ook gaan we nader in op het belang van samenwerking tussen verschillende disciplines en het leveren van maatwerk in de aanpak van problematiek rondom hoarding.

 

Tijdens deze dag zullen ervaringen van professionals uit de praktijk worden gedeeld en krijg je tips en handvatten aangereikt om zo goed mogelijk ingespeeld te zijn op hoarding en woningvervuiling bij jouw cliënt.

 


Programmering
Datum Tijd
Woensdag 29 november 202310:00 - 16:15
Sprekers en programma

Programma

09:30Ontvangst en registratie
10:00Opening
 
10:30Nieuwe subtypes van Hoarding Disorder en ontwikkelingen in de behandeling
 
11:30Ochtendpauze
12:00Belang van samenwerking en maatwerk
 
13:00Lunchpauze
13:45In gesprek met een ervaringsdeskundige
 
14:30Conclusie na 10 jaar ploeteren: Hoarding, een moeilijk op te lossen probleem?
 
15:15Middagpauze
15:30Opruimen en schoonmaken: woonhygiënische problematiek in de zorg voor mensen met een lvb
 
16:15Einde programma, napraten met een drankje
Organisatie
Doelgroepen
Competenties
Prijs
- excl. btw p.p. € 375,00
Accreditatie
Aanmelden
Website