Nascholingsoverzicht.nl

LVB en Seksualiteit | Studiedag

Omschrijving en inhoud

7e Landelijke studiedag LVB en Seksualiteit
Donderdag 25 november 2021, 09.30 - 16.15 uur - Aristo Utrecht


Ieder mens, ook iemand met een licht verstandelijke beperking (LVB), heeft seksuele behoeften en recht op een positieve seksualiteitsbeleving. De kans op problemen, afwijkend of overschrijdend seksueel gedrag is groter bij mensen met een LVB. Professionele aandacht voor en begeleiding van seksualiteit bij deze doelgroep is daarom essentieel.
Het gebrek aan kennis over de seksuele ontwikkeling bij mensen met een LVB kan professionals in de zorg belemmeren hen de juiste begeleiding op het gebied van seksualiteit te geven.

Onze sprekers zijn experts, kennen de problematiek en bieden jou vanuit verschillende invalshoeken de kennis en praktische handvatten voor een juiste begeleiding van deze doelgroep. Tijdens deze studiedag leer je welke kennis en vaardigheden jij nodig hebt, is er ruim gelegenheid voor vragen én ga je aan de slag met cases uit de praktijk.

Je ontmoet
(Ambulant) begeleiders, orthopedagogen, gedragsdeskundigen, psychologen, sociaal werkers, docenten VSO en andere professionals die interesse hebben in seksualiteit bij mensen met een licht verstandelijke beperking.


Programmering
Datum Tijd
Donderdag 25 november 20219:30 - 16:00
Sprekers en programma

PROGRAMMA

 

7e Landelijke Studiedag

LVB en Seksualiteit

Utrecht - 25 november 2021, 09.30 uur – 16.00 uur

 

09.30 uur            Ontvangst en registratie

 

10.00 uur            Opening door de dagvoorzitter

Judith van Duivenboden-Kreijne, seksuoloog en oprichter van Fabriek69 en Edusex, pedagoog, trainer Stichting Philadelphia Zorg

 

10.15 uur            Communicatie, dilemma’s, ontwikkelingen en initiatieven

In deze lezing wordt u bijgepraat over de laatste ontwikkelingen uit onderzoek en de praktijk van seksualiteit bij mensen men een LVB. Judith gaat hierbij in op dilemma’s, het belang van communicatie en licht enkele recente initiateven toe.

Judith van Duivenboden-Kreijne, seksuoloog en oprichter van Fabriek69 en Edusex, pedagoog, trainer Stichting Philadelphia Zorg

 

11.15 uur            Pauze

 

11.45 uur            Seksueel trauma bij mensen met een licht verstandelijke beperking: de inzet van psychomotorische therapie

Seksueel misbruik komt veel voor bij mensen met LVB. Ten gevolge van seksueel misbruik hebben zij niet alleen gedragsmatige en psychologische problemen, maar ook vaak een verstoorde relatie met het lichaam. Zo kan er sprake zijn van een verhoogd stressniveau of worden lichaamssignalen, zoals ademhaling, hartslag of gevoelens van warmte en pijn, onvoldoende opgemerkt. Goede diagnostiek en behandeling is essentieel om deze gevolgen van seksueel misbruik op tijd te herkennen en te verminderen. Een lichaamsgerichte psychomotorische aanpak lijkt daarbij gewenst. In deze presentatie worden de eerste resultaten van het onderzoeksproject ‘Seksueel misbruik bij mensen met LVB: de inzet van psychomotorische therapie’ gedeeld. Wat betekenen deze resultaten voor de klinische praktijk?

Manon Smit, orthopedagoog en onderzoeker, werkzaam bij het Lectoraat Bewegen, Gezondheid en Welzijn van Hogeschool Windesheim Zwolle, en Vrije Universiteit Amsterdam

 

12.45 uur            Gelegenheid voor vragen, inleiding middagprogramma

 

13.00 uur            Lunchpauze

 

MIDDAGPROGRAMMA MET PARALLELSESSIES

 

13.45 uur            RONDE 1, keuze uit A of B

 

A. Werken met de CLINIC-methodiek

Hoe start u als zorgprofessional een gesprek over seksualiteit met zo weinig mogelijk sociaal wenselijke antwoorden van uw cliënt? Aan de hand van door deelnemers vooraf beschreven casuïstiek gaat u  oefenen met het aangaan van zo’n gesprek op basis van de CLINIC-methodiek. U krijgt, in een kleine groepssessie, een introductie op de methodiek waarna diverse casussen aan bod zullen komen. Van deelnemers wordt hiervoor vooraf eigen inbreng verwacht.

Let op: deze workshop heeft plaats voor max. 15 deelnemers.

Robert Hubers, zelfstandig seksuoloog en docent Seksuele gezondheid van mensen met een verstandelijke beperking

B. De inzet van sociaal erotische zorgverlening voor mensen met een LVB

De aandacht voor en ondersteuning van een gezonde seksualiteitsbeleving is een belangrijk onderdeel in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking, waarbij de inzet van sekszorgverlening een onderdeel kan zijn in (intiem) contact. Rondom de inzet van deze vorm van zorg heerst nog altijd veel handelingsverlegenheid. Deze workshop helpt de deelnemer aan de hand van de handreiking te kijken naar de mogelijkheden van sekszorgverlening en hoe dit praktisch gezien in werking te zetten voor de cliënt.

Christel van der Horst, trainer Fabriek69 en Jeroen Hindriks, seksuoloog en trainer Fabriek69

 

14.45 uur            Korte pauze en wisseling sessies

 

15.00 uur            RONDE 2, keuze uit C of D

 

C. Leerbaar & Weerbaar

De bij Philadelphia Zorg (door)ontwikkelde methode Leerbaar & Weerbaar is een gelaagde methodiek die begint bij de basis en helpt mensen met een licht verstandelijke beperking om emotioneel sterker, sociaal bewuster en sociaal vaardiger te worden. Het behandelt thema’s als vriendschap, seksualiteit, liefde en samenwonen. In deze workshop laten de trainers van Philadelphia u kennismaken met deze methode.

Geraline Groenewegen, Trainer Stichting Philadelphia Zorg

D. Werken met de CLINIC-methodiek

Hoe start u als zorgprofessional een gesprek over seksualiteit met zo weinig mogelijk sociaal wenselijke antwoorden van uw cliënt? Aan de hand van door deelnemers vooraf beschreven casuïstiek gaat u oefenen met het aangaan van zo’n gesprek op basis van de CLINIC-methodiek. U krijgt, in een kleine groepssessie, een introductie op de methodiek waarna diverse casussen aan bod zullen komen. Van deelnemers wordt hiervoor vooraf eigen inbreng verwacht.

Let op: deze workshop heeft plaats voor max. 15 deelnemers.

Robert Hubers, zelfstandig seksuoloog en docent Seksuele gezondheid van mensen met een verstandelijke beperking

 

16.00 uur            Einde parallelsessies, borrel

Organisatie
Doelgroepen
Competenties
Prijs
excl. btw € 355,00
Accreditatie
Aanmelden
Website