Nascholingsoverzicht.nl

Studiedag Samenwerken met mantelzorgers

Omschrijving en inhoud

De laatste jaren zijn ruim vier miljoen mantelzorgers een belangrijke samenwerkingspartner geworden van u als zorgprofessional. Dit betekent dat de zorgtaken goed afgestemd moeten worden met elkaar, zodat de mantelzorger wordt ondersteund in plaats van overbelast. Wat kunt u daarvoor doen? Daarnaast heeft iedere gemeente de plicht om mantelzorgers te ondersteunen. Wat kunt u op beleidsniveau voor ze betekenen?

De laatste jaren zijn ruim vier miljoen mantelzorgers een belangrijke samenwerkingspartner geworden van u als zorgprofessional. Dit betekent dat de zorgtaken goed afgestemd moeten worden met elkaar, zodat de mantelzorger wordt ondersteund in plaats van overbelast. Wat kunt u daarvoor doen? Daarnaast heeft iedere gemeente de plicht om mantelzorgers te ondersteunen. Wat kunt u op beleidsniveau voor ze betekenen?

 

U ontmoet: (Wijk-)verpleegkundigen, verzorgenden, verpleegkundig specialisten, managers en beleidsmakers.

 

Voor deze studiedag is bij de volgende bureaus accreditatie aangevraagd:

 

Datum en Locatie Dinsdag 11 juni in Aristo Amsterdam.

 

Uw investering*

Uw investering bedraagt € 340,00 p.p.

 

Kortingen*

Vroegboekkorting: bij inschrijving vóór 1 april ontvangt u € 25,00 vroegboekkorting, en betaalt u € 315,00 p.p.

Collegakorting: indien u gelijktijdig een collega aanmeldt, krijgt deze tweede (en elke volgende) persoon een extra korting van € 25,00 op de totale inschrijfkosten.

Groepskorting: wanneer u 5 personen gelijktijdig inschrijft is de 5e persoon gratis. Reeds ingeschreven personen kunnen geen deel uitmaken van de groepsaanmelding.

 

* Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw

 

Link https://leidscongresbureau.nl/event/samenwerken-met-mantelzorgers/

 


Programmering
Datum Tijd Locatie
Dinsdag 11 juni 201910:00 - 16:15Aristo Amsterdam, Amsterdam
Locatie
Sprekers en programma

Ochtendprogramma studiedag ‘ Samenwerken met mantelzorgers’

9.30 uur Ontvangst en registratie

 

10.00 uur Opening door de dagvoorzitter

Frans van Zoest, expert Innovatie & Onderzoek en projectleider Jonge Mantelzorgers Vilans

 

10.25 uur De evenwichtskunsten van de mantelzorger

Deze presentatie geeft een breed overzicht van de laatste inzichten van de evenwichtskunsten van mantelzorgers in relatie tot zorg, werk en school. Van afstemmingsproblemen met de thuiszorg, betrokkenheid bij de zorg in instellingen, begrip van de leidinggevende tot en met het bespreekbaar maken van de mantelzorgsituatie op school.

Alice de Boer, senior onderzoeker Sociaal en Cultureel Planbureau en bijzonder hoogleraar Sociale Ongelijkheid en Informele Hulp Vrije Universiteit

 

10.50 uur In gesprek met een ervaringsdeskundige

 

11.30 uur Pauze

 

12.00 uur Ondersteunen van intensieve mantelzorg in beleid en praktijk

Er zijn mantelzorgers die met een zorgintensieve situatie te maken hebben, omdat zij langdurig zorg en ondersteuning bieden aan een naaste met een stoornis, ziekte of handicap. Mantelzorgers die te maken hebben met intensieve zorgsituaties, bijvoorbeeld vanwege een gehandicapt kind of een partner met een psychiatrische problematiek, hebben een grotere kans op een burn-out. Wat weten we over waar het goed gaat in zorgintensieve situaties? Waar liggen barrières? Hoe kan je als gemeente of steunpunt mantelzorg of andere betrokkene deze groep mantelzorgers passend ondersteunen? In deze lezing gaan we in op de uitdagingen en kansen om intensieve mantelzorg passend te ondersteunen.

Ilse Zwart-Olde & Hans Alderliesten, beide werkzaam op het thema Informele zorg bij Movisie

 

12.40 uur Reflectie op de ochtend

Onder leiding van de dagvoorzitter

 

13.05 uur Lunchpauze

 

Middagprogramma met sessiekeuzes

 

14.00 uur Ronde I. U kunt kiezen uit sessie A of B

 

Sessie A Samenspelscan

Hoe is het gesteld met het samenspel tussen mantelzorgers en zorgverleners binnen zorgorganisaties? De samenspelscan maakt inzichtelijk hoe beide partijen dat samenspel ervaren, wat er goed gaat en waar verbetering mogelijk is. U hoort hoe de scan is opgebouwd, de werkwijze ervan en de ervaringen ermee.

Esther Vreeken, adviseur Vilans
Will Schutte, senior adviseur Vilans

 

Sessie B Ondersteuning van intensieve mantelzorg: niet kijken naar wat kan, maar naar wat nodig is

In deze werksessie bespreken we de mogelijkheden om vanuit beleid oog te hebben voor intensieve mantelzorg. Hoe kan je ze op het spoor komen? Waar hebben ze behoefte aan? We verkennen samen mogelijkheden (‘capabilities’) en randvoorwaarden op beleidsniveau om deze mantelzorgers te ondersteunen, overeenkomstig hun wensen en behoeften.

Ilse Zwart-Olde, adviseur Informele zorg bij Movisie

 

15.00 uur Korte pauze

 

15.15 uur Ronde II. U kunt kiezen uit sessie C of D

 

Sessie C Werkboek In voor Mantelzorg

Wilt u zelf aan de slag om gelijkwaardig samen te werken met mantelzorgers en hen te ondersteunen bij het zorgen? Het werkboek In voor Mantelzorg biedt in 12 thema’s tools, instrumenten en voorbeelden uit de praktijk om de samenwerking met mantelzorgers te verbeteren. Tijdens deze sessie leert u hoe het werkboek daarvoor gebruikt kan worden.

Yvonne de Jong, senior adviseur familie- en netwerkparticipatie Vilans

 

Sessie D Ondersteuningsbehoeften en interventies van jonge mantelzorgers

Veel kinderen en jongeren zorgen als mantelzorger voor een gezinslid met een beperking, chronische ziekte, psychische aandoening en/of verslaving. Zij maken zich zorgen over papa, mama, broer of zus, helpen thuis mee om de boel draaiende te houden en krijgen onbewust net even wat minder zorg en/of aandacht thuis. Logisch natuurlijk dat dit alles een enorme impact heeft op de ontwikkeling van de jonge mantelzorger.

Wesley Elfers, consulent Jonge Mantelzorgers SIZ Twente & JMZ-expert ME-WE project Vilans & SCP

 

16.15 uur Einde programma, napraten tijdens borrel
Organisatie
Doelgroepen
Competenties
Prijs
vaste prijs zonder kortingen € 340,00
Accreditatie
Aanmelden
Website
Bijlage