Nascholingsoverzicht.nl

Angst en Trauma bij LVB, Studiedag

Omschrijving en inhoud

In één dag op de hoogte van de laatste inzichten op het gebied van angst- en traumagerelateerde klachten bij mensen met een lichte verstandelijke beperking? Kom naar de studiedag!

Tijdens deze studiedag delen we kennis en handvatten m.b.t. de etiologie, diagnostiek en behandeling van angst en trauma. Daarnaast staan we stil bij de invloed van de emotionele beschikbaarheid van de professional op de cliënt.

Met topsprekers: Liesbeth Mevissen, Carmen van Bussel en Lex Wijnroks!

Meer weten over deze studiedag? Bezoek de congrespagina. >>> https://leidscongresbureau.nl/event/angst-en-trauma-bij-lvb/ 


Programmering
Datum Tijd Locatie
Donderdag 19 september 201910:00 - 16:00Aristo Amsterdam, Amsterdam
Locatie
Sprekers en programma

9.30 uur Ontvangst en registratie

 

10.00 uur Angst en trauma bij LVB: facts and figures

Wanneer spreken we van angst, een angststoornis of trauma? Hoe vaak komt dit voor bij mensen met een verstandelijke beperking? Welke typen angst zijn er en waar hebben we bij mensen met een LVB veelal mee te maken?

Carmen van Bussel, orthopedagoog, GZ-psycholoog, EMDR-therapeut voor mensen met een verstandelijke beperking en CCE-consulent

 

10.25 uur Emotionele ontwikkeling

Hoe ziet de emotionele ontwikkeling van mensen met een verstandelijke beperking eruit? Is het hogere percentage van angst en traumagerelateerde klachten bij mensen met een verstandelijke beperking te verklaren vanuit hun emotionele ontwikkelingsachterstand?

Ontwikkelingspsychologische en neurowetenschappelijke inzichten worden gecombineerd.

Lex Wijnroks, universitair hoofddocent Orthopedagogiek: Cognitieve & Motorische Ontwikkelingsproblemen

 

11.10 uur Koffiepauze

 

11.30 uur Herziene richtlijn Diagnostiek van Angst en Gedragsproblemen bij Mensen met een Verstandelijke Beperking (onder voorbehoud)

Hoe verhouden angst en gedragsproblemen zich tot elkaar? Wat staat er in de richtlijn en hoe is de richtlijn te gebruiken?

Aan de hand van casuïstiek zal de herziene richtlijn Diagnostiek van Angst en Gedragsproblemen bij Mensen met een Verstandelijke Beperking worden toegelicht.

 

12.30 uur Lunchpauze

 

13.15 uur Biofeedback bij angst en trauma

U maakt kennis met twee biofeedback methodieken om stress te verminderen (Muse) en emotieregulatie bevorderen (Dojo) bij mensen met een LVB.

In Dojo leren cliënten technieken om hun emoties te reguleren en bewust te zijn van hun eigen lichaam door emoties die worden opgewekt door de game. Muse richt zich op het verminderen van trauma gerelateerde klachten door middel van ontspanning.

Angela Schuurmans, onderzoeker bij Pluryn, samen met een behandelaar van Pluryn

 

14.00 uur KINGS-LVB

KINGS-LVB (Kind In Gezond Systeem) is een intensieve klinische traumabehandeling voor gezinnen waar een (of meer) van de gezinsleden een LVB heeft.

Aan de hand van beeld- en filmmateriaal krijgt u een compleet beeld van KINGS-LVB.

Marjolein Evers is orthopedagoog, GZ-psycholoog, cognitief gedragstherapeut i.o. en EMDR practitioner bij Ambiq & collega van Accare

 

14.45 uur Pauze

                              

15.00 uur Psychotrauma

Hoe manifesteren traumagerelateerde klachten zich bij mensen met een LVB en hoe kan PTSS bij deze groep worden gediagnosticeerd?

Aan de hand van videobeelden wordt gedemonstreerd hoe EMDR PTSS klachten kan verminderen. Ook wanneer er sprake is van comorbiditeit.

Liesbeth Mevissen, klinisch psycholoog, psychotraumatherapeut NTvP en EMDR Europe consultant bij De Praktijk

 

15.45 uur Discussie en afsluiting

               

16.00 uur Borrel

Organisatie
Doelgroepen
Competenties
Prijs
Excl. BTW € 340,00
Accreditatie
Aanmelden
Website