Nascholingsoverzicht.nl

Oud met een Verstandelijke Beperking

Omschrijving en inhoud

In één dag weer helemaal op de hoogte van de ontwikkelingen binnen de zorg voor ouderen met een verstandelijke beperking!

Mensen met een verstandelijke beperking verouderen op jongere leeftijd. Onderzoek van VGN heeft aangetoond dat de 50+ groep van verstandelijk beperkten te vergelijken is met de 75+ groep binnen de algemene populatie. Doordat men steeds ouder wordt, zal ouderdomsproblematiek zoals dementie onder deze doelgroep vaker voorkomen. Wat is er nodig om deze doelgroep ook op oudere leeftijd de juiste zorg te bieden?


Programmering
Datum Tijd
Woensdag 27 maart 201910:00 - 15:45
Sprekers en programma

10.00 uur            Opening door dagvoorzitter

Arianne Uijl, voorzitter Netwerk Gedragsdeskundigen Ouderen in de VG-sector en orthopedagoog generalist, GZ-psycholoog en hoofd behandeling regio Nijmegen e.o. Pluryn

 

10.30 uur            Oud worden met een verstandelijke beperking: Wat betekent dat?

Wat weten we van ouderen met een verstandelijke beperking? Welke implicaties heeft dit voor de praktijk?

Welke ontwikkelingen zijn er binnen de zorg voor ouderen met een verstandelijke beperking?

Dederieke Festen, arts verstandelijke gehandicapten bij Ipse de Bruggen, docent en sectiehoofd bij de leerstoel Geneeskunde voor Verstandelijk Gehandicapten in het Erasmus MC en projectleider bij Gezond Ouder (GOUD)

 

11.25 uur            Koffiepauze

 

11.50 uur            Oud en Gelukkig

De leidraad Oud en Gelukkig geeft een overzicht van kennisproducten met betrekking tot de ondersteuning van ouderen met verstandelijke beperkingen. Met deze kennisproducten kan je de ondersteuning van cliënten verder vormgeven, onderbouwen en/of toetsen.

- Hoe kunt u deze leidraad gebruiken/implementeren?

Marian Maaskant, Onderzoek & Advies voor de langdurige zorg en jeugdzorg

 

12.45 uur            Lunchpauze


 

13.30 uur            Workshopronde I

 

A: Gedrag verklaren

Dementie bij mensen met een verstandelijke beperking manifesteert zich vaak anders. Hoe herkent u dementie bij deze doelgroep? Welk gedrag kan verklaard worden vanuit de verstandelijke beperking en het sociale ontwikkelingsniveau en wat is typerend voor dementie?

Arianne Uijl

 

B: De juiste zorg op de juiste plek

Wat is optimale zorg voor mensen met een verstandelijke beperking en ouderdomsklachten zoals medische problemen en dementie? Waar kunnen ze welke zorg het beste krijgen? Wat kan je als professional voor deze ouderen betekenen? En wat betekent dit voor de organisatie zelf?

Aan de hand van casuïstiek wordt u meegenomen in de zoektocht van de juiste zorg op de juiste plek.

Marjolein Vegers, specialist ouderengeneeskunde, consultwerkzaamheden zorg voor verstandelijke en lichamelijk beperkten bij stichting Odion en stichting SIG

 

14.30 uur            Pauze

 

14.45 uur            Workshopronde II

 

C: Praten over het levenseinde

Het gesprek aangaan over toekomstige zorg is niet altijd gemakkelijk. Wel is het belangrijk om de wensen van de cliënt en diens familie bijtijds te bespreken. Hiermee bereiken we dat er minder onrust is op het einde van het leven en er meer gebeurt wat cliënt en familie wensen.

Aan de hand van casuïstiek krijgt u handvatten om palliatieve zorg bespreekbaar te maken met uw cliënten en familieleden.

Annemieke Wagemans, arts voor verstandelijk gehandicapten bij Koraal en het expertisecentrum palliatieve zorg MUMC+

 

D: Verhuizen van een cliënt

Verhuizen is spannend, zeker als men op leeftijd is. Toch is dit niet altijd te voorkomen.

Welke factoren hebben een gunstig effect op het spanningsveld ‘verhuizen van de oudere cliënt’? Welke aspecten verdienen hierbij extra aandacht?

Philadelphia vertelt over hun project en de totstandkoming van de handreiking ‘Verhuizen van de oudere cliënt. Tips rondom het afwegingsproces’.

Elke Weidner, GZ-psycholoog/Orthopedagoog en Projectmedewerker Team Zorg & Kwaliteit Stichting Philadelphia Zorg & Erwin Schenzel, Implementatiemanager Belevingsgerichte Zorg en Consulent Palliatieve Zorg

 

15.45 uur            Borrel

Organisatie
Doelgroepen
Competenties
Prijs
excl btw € 340,00
Accreditatie
Aanmelden
Website
Bijlage