Nascholingsoverzicht.nl

Online nascholing Inhalatiemedicatie bij astma – Keuze en instructie - poh-educa.nl

Type activiteit
Omschrijving en inhoud

Ruim 610.000 mensen in Nederland hebben astma. In de meeste gevallen gebruiken zij inhalatiemedicatie. Soms alleen zo nodig, soms als onderhoudsmedicatie. Het is heel belangrijk dat zij de juiste medicatie gebruiken, op de juiste manier en helaas is dat lang niet altijd het geval. In de praktijk is bij slechts 43% van de astmapatiënten de astma onder controle.

In deze cursus gaan we uitgebreider in op astmacontrole en de medicatie bij astma. Dit is eigenlijk altijd inhalatiemedicatie, omdat die snel werkt op de juiste plaats. Maar wanneer een patiënt medicatie gaat gebruiken moeten eerst een aantal keuzes gemaakt worden. Welk middel past het beste bij de symptomen? Welke toedieningsvorm is geschikt voor deze patiënt?

Hoe weet je eigenlijk wanneer er sprake is van goede astmacontrole? En hoe bereik je die? Als een patiënt al een inhalatiemiddel gebruikt en het werkt niet optimaal, waar ligt dat dan aan? Is het medicijn of de toedieningsvorm niet goed gekozen? Of is er iets veranderd in de situatie waardoor dit middel niet meer passend is? Hoe zit het met de therapietrouw en de inhalatietechniek?

In deze cursus leer je waar je allemaal op moet letten en hoe je bovenstaande vragen beantwoord krijgt, onder andere met behulp van spirometrie. Daarbij leer je inhalatie-instructie te geven. Zo kun je bijdragen aan een betere behandeling en begeleiding van astmapatiënten.

Leerdoelen

Na het volgen van deze cursus weet je:


Doelgroepen
Competenties
Prijs
Accreditatie
Aanmelden
Website