Nascholingsoverzicht.nl

Online nascholing Astma bij kinderen - poh-educa.nl

Type activiteit
Omschrijving en inhoud

Astma is de meest voorkomende chronische aandoening bij kinderen. In Nederland zijn er ongeveer 115.000 kinderen met astma. Astma komt voor bij 7-10% van de kinderen tot 14 jaar (volgens het PIAMA-onderzoek). Maar kinderen tot zes jaar die last hebben van periodiek piepen, hoesten en kortademigheid hoeven niet per se astma te ontwikkelen. Hoe weet je wanneer dat wel zo is? Hoe stel je de diagnose?

Het doel van de behandeling van kinderen met astma is het bereiken van volledige astmacontrole; dat wil zeggen tweemaal of minder per week symptomen overdag en geen symptomen ’s nachts, geen beperkingen in activiteiten, tweemaal of minder per week gebruik van noodmedicatie en een normale longfunctie. Hoe bereik je dit doel? Welke medicijnen zijn geschikt of niet geschikt voor kinderen? En hoe begeleid je kinderen en hun ouders? Op al deze vragen gaan we in tijdens deze cursus.

Jij hebt als praktijkondersteuner of praktijkverpleegkundige de taak zowel ouders als kind goed voor te lichten en heldere adviezen te geven. Je houdt inhalatietechniek en therapietrouw in de gaten en zorgt voor een goede begeleiding en monitoring. Met ouders en kinderen die adequaat met de aandoening omgaan, bespreek je ook zelfbehandeling. Al deze taken en een korte samenvatting wat astma ook alweer is, komen aan bod in de cursus.  

 

Leerdoelen

Na het volgen van deze cursus weet je:


Doelgroepen
Competenties
Accreditatie
Aanmelden
Website