Nascholingsoverzicht.nl

Ernstige Psychische Aandoeningen

Omschrijving en inhoud

ERNSTIGE PSYCHISCHE AANDOENINGEN
31 januari 2019

Omdat mensen met een ernstige psychiatrische aandoening naast hun ziekte ook problemen ervaren op andere vlakken zijn er vaak professionals vanuit verschillende sectoren betrokken en zijn er allerlei samenwerkingsverbanden opgezet. De Inspectie gaat zich extra richten op het toezicht van deze zorgnetwerken. Tevens heeft de IGJ in een rapport geconcludeerd dat de ambulante zorg voor patiënten met chronische psychische aandoeningen beter moet. Tijdens deze studiedag gaan we in op het goed organiseren van zorg voor de EPA-doelgroep.

Achtergrond Naar schatting zijn er in Nederland 281.000 patiënten met een ernstige psychische aandoening (EPA). Deze term geeft aan dat patiënten als gevolg van hun ziekte ook allerlei problemen op andere vlakken ervaren en die andersom de psychiatrische problemen weer verergeren. Daarom zijn er vaak professionals vanuit verschillende sectoren betrokken en zijn allerlei samenwerkingsverbanden opgezet. De Inspectie gaat zich de komende twee jaar extra richten op het toezicht van deze zorgnetwerken, waarbij specifiek aandacht is voor mensen met ernstige psychische aandoeningen. Tevens heeft de IGJ in een rapport geconcludeerd dat de ambulante zorg voor patiënten met chronische psychische aandoeningen beter moet. Tijdens deze studiedag gaan we in op het goed organiseren van zorg voor de EPA-doelgroep.

Doelgroep

Professionals werkzaam en geïnteresseerd in de zorg voor mensen met EPA, bijvoorbeeld vanuit de generalistische basis GGZ, de specialistische GGZ, de huisartsenpraktijk, het sociaal domein, de zorgverzekeraar en de wetenschap.

 

PROGRAMMA

 

9.30 uur              Ontvangst en registratie

 

10.00 uur            Opening door de dagvoorzitter

- Feiten en cijfers

- Kader van de dag
Elsbeth de Ruijter, bestuursvoorzitter GGZ InGeest, onafhankelijke voorzitter generieke module EPA en voorzitter bestuur Phrenos

 

10.20 uur            Zijn mensen met een EPA gevaarlijk?

De Onderzoeksraad doet aan de hand van casuïstiek onderzoek naar de veiligheid van mensen met een ernstige psychische aandoening en hun omgeving. Het gaat er om inzicht te krijgen in de afwegingen en dilemma’s waarmee zorg- en hulpverleners te maken krijgen wanneer zij veiligheid en goede zorg vorm willen geven. Tot welke conclusies en aanbevelingen komt de Raad?

10.50 uur            Gelegenheid voor vragen

11.00 uur            Pauze 
 

11.25 uur            Toezicht op thuiswonende cliënten

De IGJ gaat in 2018 het toezicht op zorgnetwerken rondom thuiswonende cliënten vorm geven. In eerste instantie door signaleren, agenderen en stimuleren. Wat valt de IGJ op als het gaat om zorgnetwerken rondom mensen met ernstige psychische aandoeningen. Welke aanbevelingen hebben zij? En op welke manier hoopt de IGJ dat de ambulante zorg voor de EPA-doelgroep verbeterd wordt?
Korrie Louwes, hoofdinspecteur Maatschappelijke Zorg Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd 

11.55 uur            Gelegenheid voor vragen

 

12.05 uur            Best practices uit de taskforces

Zilveren Kruis, gemeenten en regionale zorgaanbieders hebben de afgelopen jaren Taskforces EPA geïnitieerd. Daarin worden verschillende werkwijzen en interventies ontwikkeld en/of toegepast, die de zorg voor mensen met ernstige psychische aandoeningen kunnen verbeteren. Welke best practices zijn geïdentificeerd? Wat betekent dit voor de zorg in praktijk? En valt er iets te zeggen over goede manieren om interventies van verschillende hulpverleners te integreren/af te stemmen waardoor het beste resultaat (herstel) wordt bereikt?
Chrisje Couwenbergh, senior stafmedewerker onderzoek en beleid Prenos

            

12.35 uur            Gelegenheid voor vragen

 

12.45 uur            Lunchpauze

 

MIDDAGPROGRAMMA MET KEUZESESSIES

 

13.45 uur            Ronde 1. U kunt kiezen uit sessie A of B.

 

PsyNet: zorg deel je samen
PsyNet is een digitaal platform in de regio Utrecht dat al enkele jaren actief is. In 2018 hebben zij de regionale zorginnovatieprijs gewonnen en nog altijd wordt PsyNet doorontwikkeld. In PsyNet brengt de cliënt iedereen die voor hem of haar belangrijk is samen in zijn eigen zorgnetwerk. Daar deel je veilig wat nodig is en zo weet je meer. Hoe werkt PsyNet? Welke lessen hebben zij geleerd en welke mogelijkheden zijn er nog in de toekomst?
Karin Hagoort en Elisabeth Vonk, projectleiders PsyNet 

 

 

Ervaringsdeskundigheid inzetten voor herstel
Bij Stichting HerstelTalent wordt ervaringsdeskundigheid ingezet om te herstellen na een periode van ontwrichting. Het zelfregiecentrum, de crisiskaart en het welzijnsplan zijn mooie voorbeelden van activiteiten die daar ontwikkeld zijn en ingezet worden. Waar gaat het om bij de inzet van ervaringsdeskundigheid? En hoe kun je het vormgeven, ook in het sociaal domein?
Irene van de Giessen, directeur Stichting HerstelTalent

14.30 uur            Korte pauze en zaalwisseling

14.45 uur            Ronde 2. U kunt kiezen uit sessie C of D.

 

Herstelgericht netwerk in de wijk
In Groningen loopt een pilot om het herstel van mensen met EPA te versnellen en te borgen. Door de focus te verleggen van probleemgericht naar herstelgericht. Wat doen professionals in deze wijk nu echt anders? Wat kunnen andere professionals daarvan leren? Ervaringen en resultaten van de pilot.
Lonneke Kamp, Ontwikkelmanager gemeente Groningen

 

Van SGGZ naar huisartsenzorg
Sinds 2014 is er een verschuiving gaande van patiënten met chronische psychiatrische problematiek vanuit de SGGZ richting de GBGGZ en de Basiszorg (huisarts plus praktijkondersteuner GGZ). Om binnen de huisartsenpraktijk de zorg voor deze doelgroep gedegen neer te zetten is kennis en kunde op het gebied van bejegening, begeleiding maar ook somatische comorbiditeit vereist. Ook samenwerking met de SGGZ en het sociaal domein is van groot belang.
Krissie Aerts, verpleegkundig specialist GGZ, ontwikkelde daarom voor de huisartsenpraktijken van Utrecht een zorgprogramma EPA.
Krissie Aerts, verpleegkundig specialist GGZ/programma manager GGZ, Gezondheidscentrum Binnenstad en Huisartsen Utrecht Stad (HUS)

 

15.30 uur            Borrel


Programmering
Datum Tijd
Donderdag 31 januari 201910:00 - 15:30
Organisatie
Doelgroepen
Competenties
Prijs
regulier tarief € 355,00
Accreditatie
Website